דיני מכרזים


דיני מכרזים

דיני מכרז לעמוד בתנאי המכרז

במרבית המכרזים על המגישים תחילה להוכיח את היכולת שלהם לעמוד בתנאי הסף שהוצגו במכרז, והבחירה בזוכה מבוצעת בהתאם ליכולתם זו או בהתאם למחיר המבוקש. אולם יש דיני מכרזים בהם המחיר קבוע והמכרז נקבע בהתאם ליכולת לבצע את הנדרש בנושא. אפשר לפנות למציעים בצורה כללית, ואפשר לפנות גם לקבוצת מתמודדים פרטית, מוגדרת וסגורה. בחלק מהמכרזים מתקיים משא ומתן בין המתמודדים שעברו את תנאי הסף, לאחר הצעתם הראשונית. המכרזים מבוצעים במודלים שונים במגזר הפרטי או הציבור.

דיני המכרזים סוגים שונים של מכרזים

ישנם סוגים שונים של מכרזים, כמו מכרזים ציבוריים של משרדי ממשלה, תאגידים או חברות ממשלתיות וגם מחובת איגודי ערים לפרסם מכרזים. כמו כן על-פי פסיקת בתי המשפט חייבים גם גופים ציבוריים אחרים לפרסם מכרז בטרם שהם חותמים על חוזים. נושאים נוספים דנים במקרים של העסקת כח אדם וקבלת עובדים לתפקידים שונים בסקטור הציבורי. ישנן תקנות של חובת המכרזים, על פיהן הן מסדירות את אופן עריכת המכרז, אך קובעות גם כי ישנם כשלושים מקרים בהם יינתן פטור מחובת הגשת המכרז. אולם על גוף ציבורי מוטלת החובה לבחון אפשרות לערוך מכרז גם במקרים שבהם יש פטור מעריכת החוזה,דיני מכרזים.

דיני מכרזים  - קבלת פטור ממכרז

כל רשות מקומית חייבת לקיים מכרז פומבי לשם רכישת שירותים או מוצרים למעט מקרים מיוחדים בהם ניתן פטור מהגשת מכרז. אחד מהמקרים המיוחדים האלה הוא כאשר ישנו רק ספק יחיד בישראל המספק את המוצר או השירות שבו מעוניינים. אך על פי החוק במקרים בהם ישנו ספק האם יש רק חברת אחת שמספקת את המוצר, כן יש לקיים את המכרז הפומבי. למערכת המשפט המגמה שבתהליך המכרז אין לשקול את נושא הרווח או ההפסד של המציע ואת הכדאיות הכלכלית של הצעתו. יש לבחון את רצינות המציע ואת היכולת שלו לעמוד בהתחייבויות על רקע דרישות המכרז, כאשר מחיר נמוך ובלתי סביר יכול בהחלט להראות את חוסר הרצינות של המציע ואת חוסר המקצועיות אולי של הצעתו. במציאות הכלכלית כיום ייתכן כי מציע יגיש הצעה שאין בה רווח כלכלי, אך יש בה תועלת אחרת אם זה מבחינת חדירה לשוק או רצון להרחיב את תחומי העיסוק. ייתכן אף מקרים של הצעה למכרז והתמודדות בו עקב רצון פשוט להחזיק את העסק שיעבוד ויהיה רווחי, על כן השיקולים רבים ויש לבחון אותם לעומק.

Share by: